Una de pares

Estàndard

Escric això i penso en els pares; en el meu, però sobretot en el Borja, el pare dels meus fills. I parlo de pares, però sóc conscient que en matèria de famílies hi ha models per triar i remenar i que aquell o aquella que acompanya (o no) en això que és la maternitat pot ser divers, múltiple, variant i, fins i tot, absent. En el meu cas, però, aquell que jo tinc al meu costat és un home, i avui, això, va per ell.

una de pares

Diferents encontres i casualitats aquests darrers dies, em porten a pensar en la figura del pare: el llibre Lactancia de Litera libros, la campanya per l’ampliació del permís de paternitat, iniciada des de la revista Viure en Família, el darrer número d’aquesta mateixa revista,la xerrada sobre la figura dels avis que Celeste Vaiana ens va oferir al Tatanet i que em va portar, inevitablement, a pensar en el meu propi pare, etc.

El pare és, massa sovint, el gran oblidat en el món de la criança. Ja des del moment en que estem embarassades, sempre que algú ens pregunta ho fa per interessar-se pel nostre estat, mai pel de la nostra parella, que es manté en un segon pla; quan anem a les visites ginecològiques, l’acompanyant, en el millor dels casos, podrà trobar una cadira al nostre costat i escoltar pacientment tot allò que ens diuen mirant-nos només a nosaltres. En el moment del naixement el pare no sol ser interpel·lat i és, amb massa freqüència, un observador que ningú té en compte, com si allò que està passant no anés amb ell.

I és que massa sovint ens deixem endur per allò que s’ha construït al llarg del temps entorn el paper que ha de tenir el pare en el part i en la criança i ens oblidem que hi ha pares que decideixen viure, ells també, l’embaràs el part i la criança de manera conscient.

 

Sembla mentida que a ple segle XXI, quan ja hem deconstruit tots els paradigmes possibles, quan totes les relacions de gènere ja han estat transformades i qüestionades i quan totes les formes de maternitat/paternitat ja han estat capgirades i reinventades, encara predominin models de relació i de criança que es fonamenten en caduques concepcions patriarcals. Ho veig dia a dia, i percebo en el meu entorn proper, entre persones/parelles teòricament “progres”.

Hi ha homes, però, que dia a dia, en el seu ser i estar, en el seu acompanyar-nos, subverteixen contínuament els paradigmes dominants de la masculinitat. Aquests són els homes que ens sustenten i que ens recolzen. I és gràcies a aquest recolzament que rebem de la parella que podem tirar endavant la maternitat i viure-la de manera plena i conscient. És juntament amb aquests homes que podem transformar l’experiència de la maternitat i de la criança. Juntes teixim noves formes de relació, explorem fins al límit el terreny de la família, posem en evidència les seves incoherències, l’invertim com un mitjó, el fragmentem, l’analitzem… i el reinventem.

Son homes que no només canvien bolquers i expliquen contes a l’hora d’anar a dormir, sinó homes que s’acoblen al ritme de la criança. Homes que cedeixen el seu lloc al llit per afavorir i facilitar la lactància, homes que es redueixen les jornades i que fan veritables filigranes laborals per tenir presència a casa, homes que ofereixen braços per bressolar quan la teta ja no funciona, homes que connecten amb l’embaràs i que s’empoderen durant el part. Homes que ens abracen, que ens consolen, que ens acompanyen, que ens calmen, que ens encoratgen, que ens sostenen i que ens contenen. Homes que ens estimen i que ens ho fan saber a cada moment. Homes que ens recorden que no, aquesta vegada no estem soles.

I us asseguro, que tenir a un home d’aquests al costat, fent de pare de les teves criatures, és gran. Realment gran.

6 responses »

 1. molt bona entrada al blog!!! m’ha agradat molt i m’he sentit molt identificat!!! enhorabona a la mare Mireia i al Borja! ets molt gran, Antela!

  • Muy buena entrada de blog!!! Comparto lo de ser padre contigo y la verdad me he sentido bastante identificado con todo lo que ha escrito tu pareja.

   El padre siempre queda en segundo plano. Desde un primer momento se pregunta por la madre.

   En cada visita con la matrona observas y atiendes desde la otra silla como si no estuvieras.

   En cada una de las ecografías asistes, privilegiadamente, a la información que le brindan a tu pareja.

   En los cursos de preparación al parto te das cuenta que no te quieren desde que insistes a la matrona que quieres ir y te pone pegas una y otra vez ( no va ningún padre, serás el único, te aburrirás… ) y aún decidiendo ir te das cuenta que eres el único padre cada una de las sesiones y que no pintas nada ahí ni te tienen en cuenta…. ahí se entiende que seas el único que sigue asistiendo a las clases y que cas ningún padre más vaya…

   En el momento del parto ya te avisan de antemano que puedes sentirte un poco desplazado pero que lo primero es la madre y el niño. Tú, igualmente, aceptas pues deseas lo mejor para la pareja y el bebé.

   Cada vez que llama algún familiar o amigo a casa para preguntar, tú no apareces en esa pregunta…. se quiere saber del estado de la madre y sobretodo del bebé….

   Aún así lo que es innegable es que tu pareja te tiene en cuenta y esa satisfación no te la quita nadie. Que valore que la apoyes durante el embarazo, que le acompañes a las viistas médicas, que asistas a los cursos de preparación al parto, que le des masajes, que la abraces, que leas junto a ella artículos sobre las distintas semanas del embarazo, que aceptes dormir en un trozo cada vez más pequeño de la cama conforme la barriga va creciendo, y posteriormente cuando el bebé ya ha nacido y se queda dormido en ocasiones entre los dos en la cama, que asistas al parto y la tranquilices, estés por ella, animes y le hagas saber que ella puede ( mientras evitas gritar de dolor por la forma que te está apretando los dedos, manos o brazo jajajaja ), que cambies pañales al bebé, que lo bañes, vistas y le des de comer cuando ya no hay teta, que le des un beso de buenas noches y lo lleves a la cuna, que disfrutes junto a él/ella en el parque, por la montaña, playa, río…

   Hay que vivir esta experiencia para definirla, pues las palabras se quedan cortas para valorar la experiencia más bonita de la vida.

   Por el emotivo y reflexivo mensaje que transmite tu mujer no tengo la menor duda que eres un padrazo! No sólo eres muy bueno a nivel profesional sino que ese mismo adjetivo te define en tu faceta familiar! Enhorabuena a tí y enhorabuena a tu paeja por el artículo!! Saludos

  • Gràcies gent de la tribu! El lloc dels pares en la criança és un lloc en construcció i en constant qüestionament, sens dubte. Igual que ho és el lloc que ocupem com a mares. Salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s